Om MAMAACT
MAMAACT er et stort interventions- og forskningsprojekt, som er finansieret af TrygFonden. Projektet blev igangsat d. 1. maj 2017 og forventes afsluttet i marts 2021. MAMAACT vil reducere den sociale og etniske ulighed i mor-barn sundhed i Danmark gennem styrket dialog mellem gravide kvinder og jordemødre. 19 ud af landets 20 fødeafdelinger er med i MAMAACT, ca. 350 jordemødre har deltaget i MAMAACTs efteruddannelsesforløb, og projektets indsats forventes at nå ud til 25.000 gravide kvinder.
Projektets styregruppe består af projektleder adjunkt Sarah Fredsted Villadsen fra Afdeling for Social Medicin, professor Anne-Marie Nybo Andersen fra Afdeling for Epidemiologi og specialkonsulent Janne Sørensen fra Forskningscenter for Migration, Etnicitet og Sundhed (MESU). Styregruppen har ansvaret for den daglige ledelse af projektet samt at sætte den strategiske retning for projektet og at sikre projektets målopfyldelse.
Projektet er et partnerskab mellem Forskningscenter for Migration, Etnicitet og Sundhed (MESU) og Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet, landets fødeafdelinger, Indvandrermedicinske klinikker på Hvidovre Hospital og Odense Universitetshospital, Komiteen for Sundhedsoplysning, Jordemoderuddannelsen på Københavns Professionshøjskole og organisationen Bydelsmødre.
Disse partnerskaber bidrager til at sikre at projektets aktiviteter bliver af højeste niveau og har relevans på landets fødeafdelinger. Derudover er partnerskaberne vigtige i forhold til den fremtidige uddannelse af jordemødre i interkulturel kommunikation og ligeledes i forbindelse med at projektets app og folder på sigt kan integreres i andres eksisterende materialer.
MAMAACTS oplysningsmaterialer er udviklet i samarbejde med United.
Projektets partnere:
Komiteen for Sundhedsoplysning
Indvandrermedicinsk klinik på Hvidovre Hospital
Indvandrermedicinsk klinik på Odense Universitetshospital
Københavns Professionshøjskole
Fødeafdelinger
Bydelsmødre
United
En international rådgivergruppe er tilknyttet projektet med det formål at yde strategisk og faglig sparing i verdensklasse. Rådgivergruppen mødes årligt og består af internationalt anerkendte forskere inden for bl.a. komplekse interventioner, reproduktiv sundhed for migranter, medicinsk antropologi og epidemiologi.
Rådgivergruppen består af:
• Professor Birgitta Essén, Department of Women’s and Children’s Health, Uppsala University
• Professor Sarah Salway, Section of Public Health, University of Sheffield
• Professor Elie Azria, Hôpital Paris Saint Joseph
• Forskningsleder Janet Rich-Edwards, Division of Women’s health, Harvard University.
• Lektor Ulla Christensen, Institut for Folkesundhedsvidenskab, Københavns Universitet