Forskning


MAMAACT-interventionen er en kompleks intervention, der har til formål at reducere etnisk og social ulighed i reproduktiv sundhed. Projektet fokuserer på at forbedre kommunikationen mellem gravide kvinder og jordemødre omkring kroppens tegn på graviditetskomplikationer, for derigennem at sikre optimal reaktion på komplikationer fra såvel kvindens som systemets side. Indsatsen består af et efteruddannelsesforløb for jordemødre i interkulturel kommunikation samt en piktogrambaseret oplysningsfolder og app på seks sprog. Folder og app forklarer de mest alvorlige faresignaler under graviditeten, og hvordan kvinderne skal reagere på disse. Det er vores forventning at disse tiltag tilsammen fremmer både kommunikationen mellem kvinderne og jordemødrene samt kvindernes evne til at navigere i sundhedsvæsenet og italesætte symptomer. Dette skal føre til rettidig handling på komplikationer. Det vil derudover medføre bedre sundhed blandt nyfødte ved fødslen og på sigt færre dødfødsler og reduceret spædbarnsdødelighed.

Projektet implementeres og evalueres i et lodtrækningsforsøg, hvor 10 fødeafdelinger modtager indsatsen og 9 fødeafdelinger indgår som kontrolgruppe. Projektet implementeres på afdelingsniveau, hvor indsatsen gives til alle gravide uanset etnisk oprindelse, da projektet kan have gavnlige effekter blandt alle. Projektets primære succeskriterie er, at ikke-vestlige indvandrerkvinders sundhedskompetence til aktivt at samarbejde med sundhedsprofessionelle stiger til niveauet blandt etniske danske kvinder ved projektets start. Denne viden opnår vi gennem en spørgeskemaundersøgelse. Den sekundære målsætning er, at projektet fremmer sundheden ved fødslen, hvilket undersøges i en registerundersøgelse.

Et andet vigtigt fokus i vores evaluering er, hvordan jordemødrene og de ikke-vestlige gravide kvinder oplever at arbejde med MAMAACT og hvilke barrierer der er; både de organisatoriske rammer på fødeafdelingerne, men også i kvindernes hverdagsliv. Disse data indsamles gennem interviews, fokusgrupper og observationer. Yderligere indsamles data om fødeafdelingernes organisatoriske kontekst og studiets rækkevidde gennem oplysninger om antallet af gravide kvinder set på fødeafdelingerne i interventionsgruppen, omdelte oplysningsfoldere og app-downloads.

I praksis er evalueringen af MAMAACT opdelt i to ph.d.-projekter med henholdsvis kvalitativ og kvantitativ metode, som sidenhen skal samles i en integreret analyse af projektets mekanismer og effekter.